НОВО

21.11.2018Много целеви хибрид със силна устойчивост и висока продуктивност.Силни растения с балансиран растеж . Плодовете са прави ,изравнени с дебел перикарп . Цветът на плодовете е светлозелен до наситено червен при пълна зрялост . Тегло 20-150 гр. Трайност - голяма . Може да се продава и за зелена и за червена капия.
Устойчивости :HR - Tm;0-2
IR - TSWV 

13.01.2016

LANDINI F1

28.12.2015


Средно ранно хибридно зеле,подходящо за свеж пазар и преработка.Вегетационен период 75-80 дни.Растението е мощно с яркозелена листна маса и мощна коренова система.Добре затворена зелка,с кръгла форма и малък кочан.
Големината на главата е от 3 до 5 кг.
Висока устойчивост на Фузариум.
Устойчивост на напукване.
Посевна норма 4000 - 5000 растения на дка.
10 гр -29.00 лв

Нематорин 10 Г

23.10.2015

Нематорин 10 Г е висококачествен,органофосфорен и гранулиран нематоцид,който е разработен за контрол на нематоди при домати и картофи.Притежава отлично действие срещу галови,цистообразуващи и свободно живеещи нематоди,които нанасят огромни щети в зеленчукопроизводството.Нематорин 10 Г се метаболизира от почвените микроорганизми,които го превръщат от органофосфат до нетоксично вещество без значение от средата/аеробна или анаеробна/.Повторното използване не предизвиква натрупването му в почвата.При провеждане на много тестове е установено,че няма акумулиране на продукта дори и при многократно приложение,при различни типове почви.Също така е важно да се знае,че използването на фостиазат не оказва негативно влияние на следващата култура.Въпреки добрата си разтворимост във вода Нематорин 10 Г не навлиза по-дълбоко от 30 см. в почвата и няма опасност от преминаване в подпочвените води.
Механизъм на действие
Първите симптоми,вследствие действието на Нематорин 10Г са парализа,обездвижване и спиране проникването на нематоди в корените.Впоследствие се наблюдава много рязко покачване процента на смъртност при нематодите.Опитите показват,че при нематодите от род Meloidogyne spp, блокирането на двигателната активност настъпва до три дни след прилагането на продукта.Почти пълна смъртност настъпва между 9-17 ден след приложението.Нематорин 10 Г трябва да  се приложи няколко дни преди разсаждането и да се инкорпорира на 10-15 см. в почвата.Продуктът се усвоява много лесно от корените и предотвратява проникването на нематодите.
Препоръки за приложение:
-При домати за борба с галова нематода в доза 3кг/дка.внесен чрез разпръскване върху повърхностша на почвата,с последващо инкорпориране на дълбочина 10-15 см./на дълбочината на кореновата система/
-При картофи срещу цистообразуващи нематоди в доза 1,5 кг/дка чрез лентово внасяне в браздата по време на засаждане

 

Време е да засеем есенния спанак

20.08.2015

За есенно производство спанакът се засява от средата на август до началото на есента.  Най-често негови предшественици са картофи, дини, пъпеши и лук. Сеитбата на спанака може да бъде разпръсната (на равна повърхност) или редова. За предпочитане е редовата сеитба. Семената се засяват на дълбочина 2-3 см. На големи площи сеитбата се извършва с редосеялка на разстояние 20-25 см на ред от ред върху лехо-браздова повърхност – по 5-6 реда. За 100 кв.м са необходими 250-300 г семена, а на декар – около 2-2.5 кг.  
   
Поради слабо развитата си коренова система и бързия темп на растеж спанакът има повишени изисквания към влагата (тя трябва да бъде над 70 % от ППВ) и хранителния режим на почвата. При интензивния си растеж на листата той извлича от почвата най-много калий, азот и по-малко фосфор.

При благоприятни условия за развитие спанакът е готов за прибиране 35-50 дни след поникването на семената, когато растенията са образували 8-10 добре развити листа. Обикновено реколтата се прибира в края на октомври, началото на ноември. В зависимост от нивото на провежданата агротехника, при оптимални условия добивът на спанак от декар може да достигне над 1000 кг.

Дозирайте точно препарата в проценти и на единица площ, за да сте сигурни в борбата с болестите и неприятелите

10.07.2015

Дозирайте точно препарата в проценти и на единица площ, за да сте сигурни в борбата с болестите и неприятелите

Често любители градинари се оплакват, че въпреки употребата на препоръчания препарат, не са се справили с болестите или неприятелите, нападнали растенията.

Мнозина са склонни да търсят причините във всевъзможни фалшификации и недобросъвестност на продавачи. Възможно е. Но също така е възможно да не са улучили точно срокът на пръскане. Много често се случва да не са спазили препоръчаната доза или да са приготвили  и употребили неправилно разтвора.
Препоръките на фирмите производителки на препарати са в проценти или в грамове и милилитри за определена площ (декар). Към тях се придържат и авторите на публикации със съвети за борба с болестите и неприятелите по растенията и точно ги цитират. Това изглежда обърква някои стопани и те се обаждат -
не бихте ли могли да напишете колко супени, или чаени лъжици, или пък кибритени кутийки (за праховидните) да се сипят в една пръскачка.
Не може!
Не може, защото лъжичките, кибритените кутийки, разните други подобни мерилки и пръскачките са твърде различни и побират различно количество препарат и разтвор. Ако приеме например, че една чаена лъжичка съдържа три милилитра течност (някои и четири), тя ще е достатъчна за приготвянето на 10 л разтвор от вазтак нов 100 ЕК за борба срещу оранжерийната белокрилка, но срещу крушовата листна бълха са необходими само две трети от чаената лъжичка, а с нея това е трудно да бъде измерено. За зелевата нощенка пък ще са необходими 12,5 милилитра и то не на определено количество вода, а на декар  според указанията, съпътстващи препарата,. Очевидно лъжичката се оказва неточна за целите на растителната защита, макар иначе да е удобна за работа.
На онези, които биха искали препоръките да се дават в лъжички, капачки и кибритени кутийки бихме препоръчали преди всичко да си припомнят добре урока за процентите от първите училищни години. Ще припомним само, че за приготвянето на 1% разтвор са необходими 99 л вода и 1 л ( или килограм) препарат. 
За практиката тази точност не е нужна, затова обикновено се казва литър (килограм) препарат на 100 л вода. Естествено, ако не ви е нужен 100 л разтвор, а само 10 л, това ще рече и 10 пъти по-малко вода и съответно 10 пъти по- малко препарат   или в случая 10 л вода и 100 милилитра или грама препарат. Въпрос на елементарни изчисления.  Тогава ще ви остане само проблемът за измерването. Не е трудно да се измери водата с помощта на съдове, чийто обем  е известен. По трудно е измерването на препарата.Някои препарати се предлагат и с мерилка  - разграфена пластмасова чашка например. Но повечето нямат подобно приспособление. Тогава може да прибегнете към спринцовките за еднократна употреба (иглата е ненужна), които, измити, няма проблем да се използват много пъти за отмерване на течни препарати. За прахообразните препарати може да се доверите на изписаното тегло на опаковката (етикета). Когато не се използва цялото количество от него еднократно, не е трудно да бъде разпределено на няколко равни части. За целта се изсипва на купчина. Купчината с помощта на картонче се разделя на две, всяка половина на още две и така докато се получат определен брой дози за сто, десет или един литър разтвор.Неизбежните малки отклонения в количеството и дозирането не са от значение.  По-точно може да се измерва нужното количество с помощта на домакински везни. Веднъж използвани за тази цел обаче, както и всякакви други съдове, отпаднали от домакинството,  не могат да послужат за друго. Почистени след употреба, следва да се държат в складовото помещение при препаратите на трудно достъпно място и под ключ.
Мнозина стопани се стъписват, когато препоръката за употреба на препарата е в грамове или милилитра на декар, и се питат по колко препарат да сложат за пръскачка, което ще рече пак някакви проценти. Няма нищо трудно. Нека си послужим с пример:
Ако в указанията за употреба на препарата са препоръчани 250 г за декар, за 100 кв. метра ще са необходими 25 грама. Налейте в пръскачката определено количество чиста вода, примерно 5 л, и я изпръскайте. Измерете напръсканата площ. Нека предположим , че тя е 18 кв. метра. Това ще рече, че за цялата площ от 100 кв. метра ща са ви необходими 5 х 100 = 500 : 18 =  27,77 л, което е разходната норма на  разтвора. Може да допуснете известни отклонения, като разтворите предвидените 25 г от препарата в 27 , в 30  или в 25 л вода. Важното е всичкият разтвор да изпръскате равномерно на определената площ. Ако продължим с примера и допуснем, че вашата гръбна пръскачка има обем 15 л, това ще рече, че за стоте квадратни метра лозе, картофи, домати и т. н. ще изразходвате две пръскачки разтвор. Най-добре е да го приготвите наведнъж, но ако искате за всяка пръскачка по отделно, значи и препарата да разделите на две разви части.
Трябва да отбележим  и това, че когато препоръката е в проценти, тя пак се отнася за определена площ.  Така например ако ще пръскате предпазно доматите срещу маната с 0,2% дитан М-45, това ще рече да употребите 200 г на декар или 20 г на 100 кв. метра. Ако с направения разтвор напръскате двойно по-голяма площ, значи че сте пръскали с 0,1% разтвор и няма да постигнете желания резултат.
Приготвянето на разтвора си има също своите особености. Не може отмереното количество препарат да се изсипе направо в пръскачката. Това важи най-вече за прахообразните препарати, които често  остават неразтворени. Течните се разтварят най-напред в малко количество вода, след което съдът се допълва до желания обем. Прахообразните се изсипват на дъното на съда на купчинка, в нея се прави кратерче и постепенно се добавя вода, подобно на замесването на тестото. След като се получи емулсия, наподобяваща бозата, разтворът се разрежда до определеното за дозата количество -  пет, десет и пр. литра вода.
 
Тома Христов
Източник Nivabg.com

Новото решение на Синджента срещу голям брой неприятели при зеленчуци полско производство, царевица и сладка царевица АМПЛИГО

09.07.2015

Амплиго е широкосопектърен инсектицид с контактно и трансламинарно действие срещу основните вредители при зеленчуци полско производство.
ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ФАЗИ ОТ РАЗВИТИЕТО НА ВРЕДИТЕЛИТЕ
Продуктът е формулиран от две активни вещества, които са с абсолютно различен механизъм на действие и по този начин дават две основни предимства на производителите. Първото предимство е тоталния контрол върху всички стадии от развитието на вредителите (яйце, ларва и възрастно), второто основно предимство на тази двукомпонентна формулация е липсата на риск от поява на резистентност. Допълнителен бонус за производителите е течната комбинирана формулация, която не изисква комбиниране с други продукти, а това от своя страна улеснява операциите и намалява риска от евентуални грешки при комбинирането на отделни продукти.

Едното активно вещество, ламбда-цихалотрин,  е един от най-силните и стабилни като формулация пиретроиди в практиката. Това активно вещество притежава контактно-стомашно действие, то преминава много бързо през кутикулата на вредителите, като проявява силен  „нокдаун“ ефект през всички фази от развитието на неприятеля. Вследствие на което преустановява храненето и причинява липса на ориентация на насекомите. Ламбда-цихалотрин има отличен ефект срещу възрастните и частичен ефект срещу ларвите. Другото активно вещество хлорантранилипрол притежава много силен ефект срещу ларвите на неприятелите от разред Lepidoptera, но също така има и страничен ефект срещу вредителите от разред Coleoptera и  Diptera. След приложение, част от активното вещество остава на повърхността, където влиза в първоначален контакт с неприятеля и също така осигурява ово-ларвицидното действие, което се проявява още при прегризването на обвивката на яйцето (хорион) от ларвата; останалата част на активното вещество навлиза в растителната тъкан. Инсектицидът навлиза в насекомите чрез поглъщане, но понякога преминава и чрез абсорбция през кутикулата.

От няколко минути до няколко часа след поглъщане на активното вещество ларвите спират да се хранят, губят ориентация, парализират се и умират. 

Амплиго притежава нова модерна формулация ЗК, която е комбинация от КС (микрокапсулирана ЗЕОН технология) и СК (суспензионен концентрат). Благодарение на иновативната ЗЕОН технология, активното вещество е напълно защитено в рамките на микрокапсулите, които са 10 пъти по-дребни (фини) в сравнение с обикновените.  Това предимство води до оптимално разпределение на активните вещества върху растенията. Допълнително добавените UV активатори увеличават стабилността на формулацията и я предпазват от ултравиолетовата деградация на слънцето.

Механизъм на действие

Амплиго има двоен механизъм на действие, което му позволява да атакува неприятеля по два абсолютно различни начина, което от една страна води до тотален контрол над всички стадии от развитието на вредителите, а от друга свежда до минимум риска от поява на резистентност. Ламбда цихалотрин действаа върху натриевите канали в нервните клетки, вследствие на което се наблюдава дезориентация на вредителите. Хлорантранилипрол атакува рианидиновите рецептори, вследствие на което се нарушава правилното функциониране на мускулите, парализа и смърт.

Предимства

-       Широкоспектърен инсектицид – контролира много неприятели                 

-       Бърз първоначален ефект и дълго последействие                                  

-       Две активни вещества – два различни механизма на действие

-       Гъвкаво приложение – почти до самото прибиране на продукцията

-       Силно ефективен срещу резистентните форми от разред Lepidoptera

-       Икономически по-изгоден заради редуциране на приложенията

-       Устойчива на високи температури формулация

-       По-безопасен от обикновените пиретроиди

-       Ниски дози на третиране

-       Висока надеждност и сигурност за производителите

Разрешени регистрации в България:Домати - памукова нощенка,доматен миниращ молец - доза 40 мл./дка .Карантинен срок 3 дни
Салати и други листни зеленчуци- памукова нощенка - доза 40 мл./дка.Карантинен срок 14 дни
Карфиол броколи  Зелев молец, бяла зелева пеперуда,памукова нощенка доза 40 мл./дка.Карантинен срок 3 дни
Царевица, Сладка царевица - царевичен стъблопробивач - доза 30 мл/дка.Карантинен срок 14 дни.

Сладка царевица за втора култура

09.07.2015
Сортът SX- 659 F1 е от групата на супер сладките ранни сортове царевица / 75- 80 / дни след сеитбата.

Кочана е с дължина 20-22 см, форма конично – цилиндрична , брой на редовете в кочана 16- 18 зърната са оцветени в златно жълто с озърняване до върха.

Тегло на 1000 семена – 160 гр

Принадлежи към групата на супер сладката царевица.

Височината на растението е 160-170 см.

Препоръки при отглеждане на сорта – общо количество растения в декар 7000 бр

Разстоянието между редовете – 50-75 см и расзтоянието между растенията в реда 20- 25 см

Сортът е предназначен за свежа консумация, замразяване и консервиране.

По – важни предимства – ранозрялост, формирането на 18 редови озърнени до върха кочани превъзходни за прясна консумация и замразяване.

Висока устойчивост на сорта на мозайка ( MDMV)

Нови продукти -СпрейБуст МЕ

18.06.2015

Мултифункционален адювант за продукти за растителна защита с напреднала форма,микро-емулсия.
Активиращи агенти:повишаване на ефикасността на ПРЗ -спомага поемането на системни продукти за РЗ.Спомага овлажняването и разпространението на капките върху листната повърхност.
Анти пяна блокове ,които са от съставки за производство на дунапрен.
Стиковащи агенти:спомагащи за предотвратяване на промиването
Буферираща функция/изравнява РН на разтвора/
Активно вещество:
Полисорбат / Е493/ 50 %
Сорбитан-монолаурат/Е432/ 20 %
Всички съставки ,които с съдържат в препарата са одобрени хранителни добавки с "Е" номенклатура.
Препоръчани дози:
1.Хербициди
а/ за ЕК и МЕ формулировки 40 мл/100л.вода на минимум 10 мл/дка при нисък обем на пръскане
б/за глифозати,солфонилуреи 120 мл/100 л вода но минимум 20-30 мл/дка при нисък обем на пръскане.
в/за други продукти 80м/100 л. вода но минимум 20 мл/дка
2.Инсектициди
а/за ЕО и МЕ формулировки 40 мл/100 л вода,но минимум 10 мл/дка
б/за други продукти 80мл/100л вода но минимум 20 мл/дка
3.Фунгициди
а/за системни продукти 40 мл/100 л вода минимум 10 мл/дка
б/за контактни продукти 80мл/100 л вода минимум 20 мл/дка при нисък обем на пръскане
В случай на смесване на повече продукти се прилага по-високата препоръчителна доза.
Препоръка за употреба :
Да се разклаща преди употреба.Напълва се до половина резервоара с вода.Добавя се необходимото количество СПРЕЙБУСТ и се разбърква старателно.Добавят се другите продукти и се допълва с вода.
Карантинен срок :Не се изисква
Срок на годност 5 години
Производител:AgronautaLtd Hungary

БЮЛЕТИН 7 ПО РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА издаден от БАБХ гр.Пловдив, 28 май 2015 г.

02.06.2015

ТРАЙНИ  НАСАЖДЕНИЯ  

ВРЕДИТЕЛИ   ПО  СЕМКОВИТЕ   КУЛТУРИ

Струпясване по  ябълката /Venturia inaequalis/. Фенологично развитие:  формиране на завръз с големина орех. През изминалият период времето бе неустойчиво с валежи с различен интензитет в областта. На места валежите бяха придружени с градушки. Отчетени  са  няколко нови  критични  периоди от смесен тип със слаба и силна степен на зараза. Допуснатите поражения  могат да редуцират и компрометират очакваната реколта.  Да се извърши поредно следцъфтежно третиране със системни средства за борба. При  пропуски   в  редовната РЗ  и допусната зараза  да  се  ползват с предимство ПРЗ с активна база  Додин , които имат  стопиращ и изкореняващ ефект  върху петната.

След валеж  или продължително навлажняване  да се подбират ПРЗ, имащи локално  и системно  действие, които блокират нарастването  на  мицела в ранните фази от развитието им. Третирането не трябва да е по-късно от 48 часа, за Скор до 72-96 часа  от последния регистриран валежен период. Един и същи фунгицид може да се включва до три пъти в рамките на една вегетация.

Във връзка  с опасността от градушки, препоръчваме след установяване на събитието да се пръска до 24 часа с медсъдържащ препарат за навременно калциране на раните.

Да  се  осигурява оптимално опръскване  на бързо нарастващата листна маса, младите леторасти и оформящ се завръз през интервал от 8-10 дни.

В масиви с преобладаващ сортов състав чувствителен на брашнеста мана е необходимо да продължи комбинираната борба през  10-12 дни.

Ябълков плодов  червей /Laspeyresia pomonella/. Праг на икономическа вредност-ПИВ: 0.8-1% пресни вгризвания на дърво. Вредят  гъсениците, които се развиват в плода.    Новоизлюпените гъсеници  се  вгризват най-често в местата на  допир  между  два  плода или плод  с лист. Излюпените  гъсеници   първоначално  се вгризват под  кожицата на  плода,  където  се  хранят, след  което  навлизат във вътрешността на плода  и повреждат семенната кутийка. Една гъсеница за своето пълно  изхранване поврежда от 2-3 плода. В плододаващите масиви на областта неприятелят  има  традиционно висока  плътност . Ранните и навременни пръскания са ключов  момент в системата за борба.

Да се извърши  второ  пръскане   срещу  първо  поколение на неприятеля – в  периода  – 30.05-01.06 за  равнините АЕР ;  в  периода  – 01-03.06  за предпланинските части   на  областта. Важно   условие за  успешна РЗ  е използването на ПРЗ  с различни  активни  бази.

Да не се просрочват сроковете между  третиранията повече от 10-12 дни. Следващото трето третиране да се извърши след 10-12 дни.

Калифорнийска щитоносна  въшка  /Quadraspidiotus  perniciosusi/. Развитие на  първо поколение:  начало на раждане на ларвите – 20.05 АЕР Пловдив. Калифорнийската  щитоносна въшка  е  най-вредоносния   неприятел от всички  щитовки  у нас. Борбата се  води  срещу  младите подвижни ларви, които не са  защитени от щитче. На този  етап  от вегетацията борбата включва вегетационни пръскания, комбинирани с основния икономически неприятел по културата – ябълковия плодов червей. Нейното подценяване води до постепенно изтощаване  и умиране на  насажденията.

На  площи  с  картотекирано нападение, да  се  изведе задължително пръскане, комбинирано с второто  пръскане срещу  ябълковия плодов червей. Да се използва един от следните препарати: Дурсбан 4 ЕК 0.15%, Пиринекс 48 ЕК  0.15%, Би-58 0.2%, Нуреле Д 0.05%

Бяла американска пеперуда /Hyphantria cunea/. Развитие на  първо  поколение: начало на излюпване  на гъсениците  – 22.05. Вредят гъсениците, които живеят заедно в паяжинни гнезда и скелетират листата . След пета възраст гъсениците се разпълзяват и  водят   самостоятелен  начин  на живот. При масово намножаване те са в състояние да  унищожат  цялата листна   маса, като  остават само  дръжките на  листата и централната жилка. Проблемни микрорайони – АЕР Първомай, Раковски.

Механичната борба е свързана с  изрязване и задължително изгаряне на гъсеничните гнезда.

При нанадение на селскостопански култури – череши,сливи и вишни да се използва един от разрешените ПРЗ:   Дурсбан  4  Е  – 0.1%;    Суперсект 10ЕК  – 0.0125%  и  Мимик  240  ЛВ  – 0.04%;

Химичната  борба срещу  неприятеля е ефективна, когато  третирането се извърши  в по-ранни стадии  от развитие на гъсениците.

ВРЕДИТЕЛИ   ПО  КОСТИЛКОВИТЕ  КУЛТУРИ

Източен  плодов червей /Grapholitha molesta/. Праг на икономическа вредност-ПИВ: млади градини 1-1.5% нападнати клонки; плододаващи градини 1.5% повредени  леторасти; Да продължат обследванията в прасковените масиви. При  доказан ПИВ да  се  извърши второ   пръскане срещу  гъсениците от първо  поколение. Следващото третиране да се извърши след  10-12 дни, според последействието на  използвания препарат.

Прасковен клонков молец /Anarsia lineatella/. Развитие на първо лятно поколение: начало на излюпване на гъсениците от – 24.05 АЕР Пловдив; Праг на  икономическа вредност 3% повредени  леторасти и плодове; Да  се  обследват сливовите и прасковените масиви и при  доказана плътност  да се  извърши  първо пръскане комбинирано с третирането срещу  източния плодов червей. Следващото третиране да се извърши след  10-12 дни, според последействието на  използвания препарат.

Сливов плодов червей  /Laysperesia funebrana/ Праг на  икономическа вредност:  1-1.5% пресни вгризвания на дърво; Да продължат обследванията в сливовите градини. При  доказана плътност,  да  се  извърши   второ пръскане  срещу  първо  поколение на неприятеля. Правилното извеждане на химичната борба на този етап  от вегетацията може  да ограничи повредите от по-вредоностното второ  поколение. Следващото  третиране да се  извърши след  10-12 дни.

Обикновена сливова щитоносна въшка /Parthenolecanium corni/ Развитие на  вредителя:  начало на излюпване  на ларвите от лятното поколение 22 .05. Праг на  икономическа вредност  5-7 подвижни форми на лист. В масиви с регистрирано нападение от неприятеля да се  извърши  лятно третиране. Борбата на този етап е насочена срещу новоизлюпените ларви, преди тяхното установяване на постоянно място и самозащита. РЗ  практиката трябва да се съчетава с поредния сигнал  за химична  борба срещу основния икономически неприятел по културата – сливов плодов червей.

ЛОЗЯ

Брашнеста  мана по лозата Оидиум /Uncinula necator/. Фенофаза на  културата:  цъфтеж. Поради критичната фенофаза на културата е необходимо третиранията да продължат през 10-12 дни със системни средства, комбинирани с тези за маната: Байфидан 250 ЕК 0.01%, Шавит 25 ЕК 0.01%, Болеро 12 ЕК 0.02% Систан Екозом ЕВ 20-150 мл/дка, Флинт Макс 75ВГ 0,016%, Топаз 100 ЕК  0.015%, Колис 0.04% и др.

Критичният период  продължава от цъфтеж до фенофаза прошарване на зърното.  Да се осигури оптимално покритие на всички  вътрешни части от главината.

Мана по лозата /Plasmopara viticola/. Развитие на патогена: първо мазно петно – 19.05. Най-критичният период  от  фенологичното развитие на лозата за нападение от мана е от масов цъфтеж до големина на зърната “грахово зърно”. Допуснатите поражения на този ранен етап от вегетацията могат да предизвикат разреждане на гроздовете и да компрометират бъдещата реколта. Развитието на болестта се благоприятства от сравнително хладно  и влажно време чести, но слаби превалявания или наличие на  роса. Във фенофазите от масов цъфтеж  до големина грахово зърно е задъжително да се извежда редовни третирания за опазване на листната маса и генеративния орган от инфекции с фунгициди със системно- контактно действие.

Да  се  извършват  сгъстени третирания  на  всеки  8-10 дни , според метеорологичните условия и последейстивието на  подбрания фунгицид.

Лятните просветляващи резитби – филизине, колтучене осигуряват по-добър микроклимат и намаляват вероятността от вторично развитие на патогена.

Едновременно срещу  маната през интервал от 10-12 дни пръскането да се комбинира и срещу  оидиума  по лозата.

Сиво гниене по  лозата /Botrytis cinerea/. Болестта се  проявява от фенофаза “цъфтеж” до прошарване и узряване на  гроздето. Нападнатите цветове изсъхват и опадат. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се  олющва. При влажни условия нападнатите части се покриват с обилно  сиво спороношение.

Да се  извършат предпазни пръскания: -1-во след приключване на цъфтежа; – 2 -ро – преди затваряне на грозда; – 3 -то пръскане  при прошарване на грозда; – 4 -то – 20 дни преди узряване  с един от разрешените фунгициди.

Да  се  обърне внимание на  десертните лозя,  които  по правило страдат по-силно от болестта.  Третирането срещу  сивото гниене  да  се  комбинира с тези  за оидиума  и маната с: Шавит Ф 72 ВДГ 0.2%, Куадрис 25СК    0.075% или Фолпан 80 ВДГ 0.15%.

ЖИТНИ   КУЛТУРИ

Вредна житна  дървеница /Eurygaster integriceps/

Фенофаза  пшеница “начало на млечна зрялост”, ечемик “млечна зрялост”. Развитие на  вредителя:  начало на излюпване  – 24.05 ; – очаквани  30% ларви от трета възраст – 05-07.06. Икономически праг на  вредност: –  2   бр.ларви/кв.м   – при благоприятни климатични условия и нормален посев; –  4   бр.ларви/кв.м   – при  хладна пролет и гъсти  посеви; -1   бр.ларви/кв.м      – за семепроизводни посеви при косене със стандартен ентомологичен сак.

От извършените обследвания в житни посеви отчетохме висок  процент паразитирани  яйца  от род  Trissolcus (Asolcus) и род  Telenomus ,което може да намали  плътността  от ларвите. Паразитираните яйца придобиват сив или черен цвят. Към датата на наблюдение плътността от ларви е под ПИВ.

При провеждането на борбата да се има предвид, че най-чувствителните фази от развитието на  пшеницата са  “наливане на  зърното” и “млечна зрялост” през които ларвите нанасят повреди и намаляват добива от зърно.

За  представително обследване е  необходимо  да  се направят на 20 места по 10 замаха с ентомологичен сак. Пет откоса покриват един квадратен метър. Броят  на уловените ларви от първа до трета  възраст се  удвоява. Решението за химична борба да се взема конкретно за всеки отделен случай след достигнат праг на вредност и преобладаващи 30% ларви от 3-та възраст. Специално внимание да се обърне на по-слаби и семепроизводни посеви.

Внимание: Във  връзка с опазване на  пчелите и пчелните семейства, съгласно чл.9 от  Наредба №15  за мерките за опазване на пчелите и  пчелните семейства  от  отравяне и  начините за провеждане на   растителнозащитни,  дезинфекционни  и  дезинсекционни  дейности (обн., ДВ, бр.47 от 01.06.2004 г., изм. ДВ, бр.82 от 19.09.2008 г.) земеделските производители подават в ОДБХ, на чиято територия се намира площта, която ще се  третира, заявление по образец за получаване на разрешение за прилагане на продукти за растителна защита чрез въздушно пръскане най-малко 6 дни преди   датата на третирането.

Лицата,  които  употребяват продукти  за растителна защита с  наземна техника  или  чрез въздушно пръскане, уведомяват лично  собствениците на пчелни  семейства, разположени в землището на кметството по  местонахождение на площите,  които ще бъдат третирани, както и собствениците на пчелни  семейства, разположени в граничещите землища, за датата и часа, в който  ще  се  извършва всяко прилагане на  продукти  за растителна защита.

Съгласно чл.3, ал.3 Наредба№ 15 не се допуска третиране с инсектициди в интервала от 11 ч. до 18,30 ч. до края  на май и от 10 ч. до 19,30 ч. за месеците от юни до октомври.

Пшеничен трипс /Haplothrips tritici/. Праг на  икономическа вредност:  30 броя ларви на клас във фенофаэа восъчна зрялост, 20 бр. ларви на клас във фенофаза млечна зрялост и засушени райони.

Основна вреда нанасят ларвите, които във фенофаза “млечна” и “восъчна зрялост смучат  сок  от различни места на зърното, като най-често се струпват в браздичката. Регистрирано е начало на излюпване в масивите . Към датата на наблюдение плътността  от ларвния стадий  в житните  посеви в областта е под прага на вредност.

Едновременно с  обследванията свързани с  проследяване на  вредната житна  дървеница да  се  следи  за популацията на трипса.

Брашнеста  мана по  житните /Erysiphe graminis/. Праг на  икономическа вредност: 30% нападната листна маса и първи пустоли по последния флагов лист. Във фенофаза „поява на 1/2-ра от класа” – „край на цъфтеж”;

Нестабилната метеорологична обстановка налага да  се  следи  за темповете на  движение на  заразата  и процентното нападение по горните  етажи. Нападението от брашнеста мана до момента е локализирано основно в долните и средни етажи. Да продължат редовните наблюдения.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ  КУЛТУРИ

Зелева нощенка /Mamestra – Barathra brassicae/. Развитие на  неприятелите: начало на излюпване – 28.05; – гъсеници 2-ра, трета възраст – 07-08.06. Праг на  икономическа вредност: 12-15 гъсеници от трета възраст на 100 растения при ранното зеле, граха и късното зеле 15-18 гъсеници от трета възраст на 100 растения;

Плътността от този  неприятел е трайно над ПИВ за областта. Младите  гъсеници  живеят задружно от долната страна на листата. Нагризват ги във вид на по-малки  или големи  неправилни отвори. След  като нараснат, живеят поединично, като изгризват листата и  дълбаят ходове в главите на зелето, които са изпълнени с извержения. В резултат зелките загиват или стават негодни  за консумация. Третирането е ефикасно, когато е насочено срещу гъсеници  втора и трета възраст. Да се използват следните препарати (в скоби е посочен карантинният им срок):  Ранер 240 СК 40 мл/дка (14 дни), Авант 150 СК  20мл/дка (3), Децис  2.5 ЕК 70 мл/дка (7), Карате  Зеон  15 мл/дка  (7), Фюри  10 ЕК  10 мл/дка (1).

Ъгловати петна /Бактериален пригор/ по краставици /Pseudomonas syringae pv. lachrymans/. По листата се появяват мазни, ъгловати петна,  ограничени от периферията.

При висока атмосферна влажност долната страна на петната се покриват с жълти, мътни капчици – бактериален ексудат. В сухо време петната просъхват и лъщат на светлина. Причинителят на болестта се запазва по семето, в растителните остатъци и почвата. Бактерията се разнася на близки  разстояния с поливните води.

Превантивни мерки за борба: – След  откриване на първите признаци да се приложи незабавно унищожаване на  болните растения. – Да се отстраняват засегнатите листа, като  се  изчакат обедните часове, когато ексудатът е засъхнал. – Да се  извършват 2-3 сгъстени пръскания през 7-8 дни с медсъдържащи средства.